OPASNE PRETNJE Srbiji! Nećete postati deo EU, ne možete da pravite drugu rusku državu na Balkanu!

Bugarska ne prestaje da napada Srbiju, a ponašanje njenih pojedinih političara i poslanika je, blago rečeno, nedopustivo i predstavlja otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Srbije. Štaviše, pojedinci „prete našoj zemlji da neće u EU i da ukoliko želi članstvo za to mora da traži dozvolu Sofije!

Novo ulje na vatru dolio je bugarski evroposlanik i bivši ambasador u Severnoj Makedoniji Aleksandar Jordanov koji je za Bugarsku nacionalnu televiziju poručio kako Sofija mora da se veoma pažljivo odnosi prema onome što se dešava u susednoj Srbiji.

On se osvrnuo na izjavu srpskog poslanika Milovana Drecuna, ustvrdiviši da je ona diktirana namerom Rusije da destabilizuje situaciju na Balkanu.

Loading...

– Politika Rusije jasno je usmerena protiv toga da NATO pristupe nove članice iz ovog regiona, kao i protiv članstva u Evropskoj uniji (EU) zemalja iz ovog regiona. Od ovog trenutka i narednih godina bićemo svedoci širokog spektra operacija – i obaveštajnih službi i političara – čiji će cilj biti stvaranje sukoba između naših zemalja, pa čak i među građanima naših zemalja – izjavio je Jordanov.

Jordanov tvrdi da se u Srbiji na najvišem nivou govori o ulasku u Evropsku uniju, ali istovremeno se može primetiti krajnje nacionalistička politika „koja je krajnje agresivna i koja je, figurativno rečeno, pod velom neutralnosti“.

– Ovde se praktično stvara druga ruska država na Balkanu. A poslednja činjenica je očigledna, između ostalog i zahvaljujući održavanju vojnih vežbu nedaleko od naše granice, sto kilometara od bugarske granice – istakao je on.

Srpska strana trebalo bi da bude veoma oprezna u svojim optužbama protiv Bugarske, jer je upravo Bugarska ključna za njihovo moguće pristupanje EU, ocenio je Jordanov.

– Oni ne mogu da postanu članica Evropske unije bez podrške Bugarske. Osim toga, Srbija ne može da se pridruži EU bez članstva u NATO – rekao je političar.

– Samo članstvo u NATO-u može garantovati bezbednost u našem regionu –  zaključio je Jordanov.

Podsetimo, Bugarska i Srbija su ušle u diplomatsku bitku posle „obaveštajne afere“ koja se otvorila u regionu. Izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna – da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva nazvala je apsurdnom optužbom i dodala da će ambasador Srbije najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova zbog izjave koja narušava dobre odnose dve zemlje.

Drecun je odgovorio da očekuje da će Vlada Bugarske da se ogradi od izjave svoje ministarke spoljnih poslova, koja je, kaže, izazvala diplomatski incident. Očekuje i izvinjenje ministarke, jer ugrožava Ustavom definisanu poziciju narodnog poslanika.

Neće ministarka spoljnih poslova Bugarske da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori – kaže Drecun.

Drecun „je za Sputnjik rekao da je izjava ministarke zapravo reakcija na informacinju koju je izneo Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da se bugarski vojni ataše bavi nedozvoljenim aktivnostima.

– Umesto da reaguje na izjavu predsednika Vučića, ona je reakcijom na moju izjavu zapravo poslala poruku našem predsedniku, koji je najavio da ćemo narednih dana imati dodatna saznanja o delovanju obaveštajnih službi nekih susednih zemalja na našoj teritoriji protiv naših interesa i da će neke susedne zemlje odreagovati veoma agresivno i nervozno. Čini mi se da je njena poruka – da se u krugu tih zemalja ne nađe Bugarska -, kaže Drecun.

On dodaje da se aktivnosti vojnog atašea Bugarske odnose na rešavanje političkih pitanja na trusnom području juga naše zemlje, što je nedopustivo.

Naš sagovornik podseća na ulogu Bugarske tokom NATO agresije 1999. godine, kada je Alijansa njene obaveštajne podatke koje je koristila za bombardovanje naše zemlje po kvalitetu stavila na četvrto mesto.

– Kada govorim o prisustvu obaveštajnih struktura i njihovih savezničkih mreža, mislim, naravno i na Kosovo i Metohiju – ističe Drecun.

 

Izvor: rs.sputniknews.com/ Informer.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …