KATASTROFA! Novi zemljotres u Albaniji! Broje se mrtvi!

Radi se o 42. potresu koji se osetio u Jadranskom moru u poslednja 34 sata

U razornom zemljotresu u Albaniji, koji je bio jačine 6,4 stepena po Rihteru, prema službenim informacijama poginulo je 23 ljudi, a 650 ih je teže ili lakše povređeno, objavio je portal Faktor.al.

Loading...

Jutros je zabeleženo više novih blažih potresa, uključujući jedan od 3,4 stepna 29 km severozapadno od Drača oko 7.20 sati, javlja EMSC. Radi se o 42. potresu koji se osetio u Jadranskom moru u poslednja 34 sata.

Mnogi su još uvek pod ruševinama pa je moguće da će broj poginulih i dalje rasti. Snage sprovode potragu, a vojska je podeljena u dva najgore pogođena područja. Jedna 30-godišnja žena je spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata pre policija je uklonila telo njene osmogodišnje ćerke.

Nažalost, 30-godišnjakinja je posle izgubila život u bolnici. 23. žrtva zemljotresa je osoba iz Kurbina koja je umrla od moždanog udara, iako je posje rečeno da je pala s baklona zbog jakog podrhtavanja.

Najjači potres u Albaniji posljednjih decenija srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a usledilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobegli iz domova na ulice. Potres se osetio u više zemalja, uključujući i južnu italijansku regiju Pulja.Hiljade ljudi sinoć su provele noć na fudbalskom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.

Snažan zemljotres pogodio je Albaniju prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije doneo ljudske žrtve. „Područja Drača i Tumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama“, rekao je ministar obrane Olta Džaka. Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora i Srbija poslale su 200 specijalizovanih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Džaka.

 

Izvor: Espreso.rs/Večernji.hr

 

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …