ZASTRAŠUJUĆE! Amerikanci poslali poruku Vučiću pred sastanak sa Putinom: Dobro pazi šta radiš sa…

Američko ministarstvo odbrane u svom izveštaju konstatovalo da su odnosi Srbije i Rusije znatno ojačali poslednjih godina, da naša vojska ima česte vežbe sa Rusima, a takođe detaljno navode i svu vojnu opremu koju smo kupili od Moksve.
Sagovornici ocenjuju da nije nimalo slučajno što se ovaj američki izveštaj pojavljuje nekoliko dana uoči novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju!

U izveštaju se navodi da je Srbija „na zapadnom Balkanu najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju“. Kako ističu, bilateralni odnosi Srbije i Rusije bili su na znatno nižem nivou pre dolaska na vlast SNS sa Vučićem na čelu 2012.

Sve detaljno

Loading...

– Nakon 2012. godine, SNS je preduzeo korake kako bi povećao vojnu saradnju sa Rusijom – navodi se u izveštaju , u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa.

Pentagon ocenjuje da je ta saradnja rezultirala potpisivanjem ugovora o strateškoj saradnji u novembru 2013, kao i da jedino Srbija na zapadnom Balkanu ima potpisane ugovore o saradnji u oblasti bezbednosti.

Naglašava se i da jedino Srbija učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom, najmanje dva puta godišnje od 2014. godine, kao i da blagonakolno gleda na pomoć prilikom nabavke vojne opreme. Zanimljivo je da se podseća da su proslava Dana Vojske Srbije i vojna parada pomereni 2014. kako bi Putin mogao da prisustvuje događaju.

Kada je reč o kupovini naoružanja i opreme, navodi se da je od 2012. jedino Srbija na zapadnom Balkanu nabavljala rusko naoružanje i opremu, čiji iznos premašuje milion dolara. Detaljno se navode sve kupovine, među kojima je i nabavka 2016. dva helikoptera „mi-17“, vrednih 25 miliona dolara.

Biraju tajming

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje da SAD pažljivo biraju tajming, te da sada upozoravaju Vučića pred put u Rusiju. Smatra da proamerički mediji nimalo slučajno ponovo aktuelizuju izveštaj SAD iz maja kako bi podsetili na stav SAD. Kako kaže, ovo je upozorenje i poruka Beogradu: „Pazite šta radite“!

– Zabrinjava ih dolazak protivraketnog sistema S-400, kao i nabavka raketnih sistema „Pancir“. Srbija je 2007. proglasila vojnu neutralnost, sarađuje sa Istokom i Zapadom, ali statistika kaže da po broju vežbi više sarađuje sa NATO. Istok i Zapad tolerišu tu samoproklamovanu vojnu neutralnost, ali upozoravaju kada misle da je narušen balans neutralnosti. Takva upozorenja dobijali smo i iz Moskve.

 

Izvor: Srbijadanas.com/ Kurir.rs

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …