SRBIJA NEĆE UĆI U EU: Hrvatska će postaviti ove USLOVE

Hrvatska evroparlamentarka Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima, izjavila je za Hinu da će se ponovo kandidovati na izborima za Evropski parlament

Hrvatska evroparlamentarka Ruža Tomašić, poznata po neoustaškim i antisrpskim stavovima, izjavila je za Hinu da će se ponovo kandidovati na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju.

Ona je ocenila da Hrvatska može da ima koristi od integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, najviše zbog proširenja tržišta, ali je iznela tvrdnju da EU treba da postavi jasnije kriterijume pristupanja tih zemalja.

Loading...

„Slažem se da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, ali ne smemo nikome da gledamo kroz prste, svako mora da ispuni određene uslove“, rekla je Tomašićeva.

Ona tvrdi da se bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom, među kojima je kao ključne navela „pitanje nestalih i vraćanje otetih kulturnih dobara za vreme Domovinskog rata“, treba da se rešavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

„Plaćanje ratne odštete nisu toliko ključni problemi, koliko rešavanje pitanja nestalih i povratka otetih kulturnih dobara“, kazala je Tomašićeva.

Zapad bi za te dve tačke imao sluha, samo u tome Hrvatska treba da nastupi čvršćim stavom, smatra ona.

„Hrvatska treba da insistira na tome da se ta bilateralna pitanja rešavaju u sklopu ulaska u Evropsku uniju, a u protivnom treba uskratiti podršku Srbiji“, tvrdi Tomašićeva.

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *