EKSPERT OTKRIO AMERIČKI PLAN ZA RAT PROTIV SRBA! Turski islam model za Balkan! Ako Zapad najavi OVO – Sledi vam VOJNA INTERVENCIJA!

Profesor doktor Rafael Izraeli sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu kaže da je njegova pretpostavka da bombradovanje Jugoslavije 1999. nije bio samo „kapric SAD“ već da je to bio dobro skovan plan koji se zasnivao na lažnim osnovama.

On je rekao da je turski islam predstavljao model po kojem bi jedna islamska zemlja mogla biti proamerička, i, kako kaže, takav model su želeli da primene u BiH, u zemljama bivše SSSR, ali da je realnost pokazala da se zahvaljući relanosti takav plan raspao.

– Mislim da sad shvataju da su imali lošu osnovu i da sad to hoće da isprave, ali je malo kasno za to – rekao je Izreali.

Loading...

Srbi su, po njegovim rečima, bili označeni kao loši bez obzira na situaciju na terenu i dodao da mnogi Amerikanci počinju da shvataju greške koje su napravili.

Izraeli je na panelu u okviru konferencije “Dvadeset godina od bombradovanja Jugoslavije” naveo da je njegova “romansa” sa Srbijom počela posle njegovoh članka u “Jerusalim postu” 1999.godine.

On je tada napisao da je bombradovanje Jugoslavije nezakonita aktivnost posle čega je dobio poziv iz SANU, tačnije od sadašnjeg ambasadora Srbije u Moskvi, Slavenka Terzića.

O bombardovanju Jugoslavije je govorio i predsednik Ekspertske grupe Komisije za međunarodne aktivnosti generalnog saveta Predsedništva Jedinstvene Rusije Aleksej Gromiko.

On se na početku obraćanja “ogradio” od najave da se obeležava “jubilej”, te da se može reći da se danas u Beogradu održava skup “u vezi sa”, jer, kako ističe, reč je o dramatičnim i tragičnim događajima.

Ocenio je i da su “natovska bombradovanja” pričinila nepopravljivu štetu bezbednosnim odnosima u Evropi, navodehci da je to bio jedan od udara na “arhitekturu globalne stabilnosti”.

– Upad u Jugoslaviju doneo je velike ljudske patnje, pričinio veliku materijalnu i duhovnu štetu. Intervencija je doprinosila delegitimizaciji međunarodnog prava. Ti događaji su počeli da razjedaju konstrukciju međunarodnog prava poput rđe, porastao je pravni nihilizam. Da nije bilo tog događaja, ne bi bilo ni potonjih u 21.veku – rekao je Gromiko.

Takođe, ocenio je da je u praksi na varvarski način izvršena koncpecija “humanitarna intervencija” koja u tom trenutku nije bila podržana u međunarodnom pravu.

Komentarišući tzv. nezavisnost Kosova pozvao se na rusku poslovicu “Ma koliko da govoriš alva, ništa ti slađe neće biti u ustima”, odnosno, kako je rekao, koliko god neko naziva Kosovo državom, reč je o “vestačko konstruisanoj državi usled primene vojne sile i pritiska”.

Nasilno odvajanje Kosova je otvorilo “Pandorinu kutiju”, a “kosovska avantura” je, dodao je Gromiko, donela i nesklad unutar EU, s obzirom da pojedine države članice nisu priznale pretenziju Prištine da ima status države.

Po njegovom mišljenju, došlo je i do preporoda ideje “Velika Albanija” koja je, kako kaže, zamalo “sahranila” Makedoniju 2001. Gromiko je zaključio da je ponovo potrebna “ideja Helsinkija” o preporodu evropskog sistema bezbednosti.

Bivši ambasador SR Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović ocenio je da je NATO bombardovanje, osim štete koju je nanelo tadašnjoj Jugoslaviji, poremetilo i globalne odnose u svetu, uticalo na vojno jačanje Rusije i Kine, kao i na povećanu proizvodnju nuklearnog oružja u svetu.

Jovanović je naveo da je NATO tokom intervencije “neviteški, oholo i vurtuelno“ gađao celu Jugoslaviju ne razlikujući vojne od civilnih ciljeva i podsetio na brojne skandalozne izjave međunarodnih zvaničniaka o bombardovanju, te da je jedna od njih bila da je cilj “da stane život u Srbiji“.

Sada se, primetio je Jovanović, od Srbije očekuje da pređe preko svega u ime viših ciljeva u budućnosti, ali je naglasio da to što se desilo mora da ime svoje ime.

– Oni koji su izvršili agresiju moraju da izvrše katarazu i da priznaju šta su nam uradili – kazao je Jovanović.

Dodao je da je NATO bombardovanjem Srbije poručio drugim malim zemljama šta će im se dogoditi ako se suprotstave novom svetskom poretku predvođenim SAD.

Jovanović je naveo da su mnoge zemlje posle NATO bombardovanja Jugoslavije počele da razmišljaju o tome da im je neophodno nuklearno oružje kako bi se zaštitile od alijanse, te da su među prvima takvo naoružanje nabavile Severna Koreja i Iran, ali da su kasnije njihov primer sledile i Turska, Egipat, Argentina…

Jovanović je NATO agresiju okarakterisao kao veliki udarac na Ujedinjene nacije (UN) na koje se ni NATO ni SAD nisu obazirale dok su, kaže, nakon postizanja Kumanovskog sporazuma, radili na isterivanju svih oblika prisustva Srbije na KiM.

– Ni SAD ni NATO nisu stekli pravo da odlučuju o Kosovu, već su to mogle samo UN, ali je Kušneru rečeno da se ne osvrće na UN i da izbacuje sa KiM svaki oblik prisustva Srbije – naveo je Jovanović.

Govoreći o današnjim okolnostima, Jovanović je naglasio da međunarodna zajednica može da od samoproglašenog Kosova napravi super silu, ali da je bez pristanka Srbije ne može da uvede u UN.

 Sada se vrše svakovrsni pritisci da se Srbija slomi i da se saglasi sa tim, iako ima pravo veta. Ne treba bit rob prošlosti, treba gledati u budućnost, ali ne možemo da zažmurimo na činjenicu da su nam osvajački oteli teritoriju – smatra bivši diplomata.

Ukazao je da je neophodno pokrenuti pitanje reparacije i plaćanja troškova za lečenje pacijenata u Srbiji od posledica bombardovanja, kao i pomoći u čišćenju terena od kasetnih bombi i osiromašenog uranijuma.

– Očekujemo da članice NATO imaju više samokritike i prihvate ogroman deo odgovornosti za ono što se desilo i tako otvore put za saradnju u sledećih 20 godina – poručio je Jovanović.

Novinarka Ljiljana Smajlović dala je pet saveta, koje bi, kaže, trebalo da predstavljaju upozorenje drugim zemljama i njihovim građanima da se bliži intervencija zapadnih zemalja, poput pozivanja na moralne vrednosti što, kako je navela, obično znači da međunarodno pravo nije na njihovoj strani.

– Čim počnu da govore da je to iz najboljih namera, da su oni plemeniti i velikodušni, to je opasno po život – upozorila je Smajlović dodajući da je opasno i kada velike sile krenu da govore o postojanju viševekovnih mržnji na određenim prostorima.

Ona je, takođe, upozorila da se nikada ne bi trebalo uzdati u liberalno progresivno zapadno mnjenje, navodeći da američki novinari, iako je američko novinarstvo najbolje kada je reč o njihovim unutrašnjim pitanjima, kada odlaze u neku stranu zemlju posećuju tamo američke ambasadore, što onda dovodi do toga da u javnost dospe mišljenje vladajuće elite.

Govoreći o lažnim vestima kao primer je navela da se kroz srpsku javnost često provlači da je OVK bila na listi terorističkih organizacija Stejt departmenta što, tvrdi, nije tačno.

– Ni pet sekundi nije bila – rekla je Smajlović, dodajući da Amerikanci jesu razmišljali da OVK stave na listu terorističkih organizacija, ali da na kraju to nikada nisu učinili.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *