„MORALI SMO DA PREKINEMO UBIJANJE“ Prvi čovek NATO o tome zašto je SRBIJA BOMBARDOVANA

NATO nema planove da smanji prisustvo svojih snaga niti misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, istakavši da je razlog što je NATO na KiM – da štiti sve ljude, a tako i srpsku zajednicu.

Na pitanje zašto se desio pogrom 2004. godine ako KFOR garantuje bezbednost, Stoltenber je odgovorio da je KFOR tu da štiti i Srbe i da će biti aktivni ako je potrebno, i podsetio da imaju velika ovlašćenja od Ujedinjenih nacija, dodajući da će se truditi da imaju veliki broj oružanih snaga koje će ostati tamo.

Govoreći za TV Prva o NATO bombardovanju 1999. godine, Stoltenberg je ocenio da je „zadatak bio da se prekine rat i humanitrana katastrofa, a istovremneo da se spreče gubici života civila“ i dodao kako „ne traži od Srba da zaborave ono što se desilo 1999. godine“, ali da „želi da Srbija i NATO sarađuju“.

Loading...

Stoltenberg je rekao da je misija iz 1999. godine bolno pitanje, ali isti je slučaj sa svim drugim ratovima u Evropi, i dodao kako su se zemlje koje su se borile bile u stanju da idu u budućnost.

Podsetio je da je prošle godine sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posmatrao zajedničku vežbu na temu kako se izboriti sa prirodnim katastrofama i dodao „mi sada radimo zajedno i pomažemo da se uništi opasna municija u Iraku“.

– Srbija je istakla da ne želi da bude član NATO i mi poštujemo da sama odlučuje o svojoj budućosti. Vi treba da odlučite, imamo odlične partnere koji su odlučili da budu neutralni kao što su Švedska, Finska ili Austrija – rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da je Evropa puna zemalja koje imaju komplikovanu prošlost i koje su međusobno ratovale, ali i da je važno „da gledamo u budućnost“.

Komentarišući deklaraciju o Kosovu iz Rusije, Stoltenberg je rekao da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom „i ne želi novi hladni rat, već dijalog“, a rezulucija je, kaže, deo uobičajenih poruka koje dolaze iz Rusije.

– Zaboravlja se na humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji koju smo mi preko godinu dana pokušavali da prekinemo diplomatskim putem, ali nasilje se nastavilo i zato smo morali da prekinemo to ubijanje – rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da NATO od tada sve vreme radi sa Srbijom kako bi smo osnažili svoje partnerstvo i saradnju, kao i da bi pomogli srpskim zajednicama na Kosovu.

– Mnogi saveznici NATO-a vrlo blisko sarađuju sa Srbijom. Investiraju u različite projekte i kompanije u Srbiji, tako da mislim da postoji veliki potencijal za to da se radi još više toga zajedno, i ako ste u stanju da pogledate u budućnost i vidite potencijal. Mnoge evropske zemlje su upravo to uspele da urade, prošlost nisu zaboravile, ali su je prevazišle – rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nikad ne bi pogurao Srbiju da donese odluku oko priključenja NATO, a kao prednost priključenja navodi da te zemlje štiti NATO.

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *