POGLEDAJTE ODMAH U SVOJ PASOŠ! Ako vam je izdat 2009. i 2010. godine mogu da vas vrate sa granice čim krenete na odmor!

Gotovo sve evropske zemlje imaju isto pravilo.

Većini građana Srbije u narednih godinu dana isteći će biometrijski pasoši čije je uvođenje u Srbiji počelo pre tačno deset godina, koliki je i rok njihovog važenja. To je stvorilo velike gužve na šalterima, a sve su šanse da će one biti sve veće i veće kako se leto približava.

Većina prvih biometrijskih putnih isprava izdata je između 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine.

Loading...

Zato pogledajte kada vam ističe pasoš i ne dajte se zavarati ako vidite da ističe za šest meseci, jer to ne znači da toliko dugo uz pomoć ovog dokumenta možete da putujete.

Gotovo sve evropske zemlje imaju isto pravilo – u njih može da se uđe samo putnik čiji pasoš važi najmanje tri meseca, dok za egzotičnije zemlje ide i do šest medeci. Samo dan manje od ovog roka dovoljan je razlog da vas, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice, ili vam odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da preduzimaju sve neophodne mere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata odvijali brzo i nesmetano.

– U ovom periodu, usled isteka roka važenja putnih isprava, povećan je broj zahteva građana za izdavanje putnih isprava – potvrđuju u MUP-u.

Građani imaju mogućnost da putem portala „E-uprave“ zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za narednih 60 kalendarskih dana. Takođe, policijski službenici primaju i zahteve koji nisu na ovaj način zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata, u cilju ostvarivanja prava svih zainteresovanih građana da pribave putnu ispravu.

Građani kojima je do isteka roka važenja pasoša ostalo duže vreme, mogu se obratiti zahtevom za izdavanje novog pasoša organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, navodeći tom prilikom okolnosti konkretnog slučaja, a koje opravdavaju zahtev za izdavanje nove putne isprave.

Na šaltere su pohrlili i žitelji iz dijaspore kojima je mnogo jednostavnije da zahtev za novi pasoš predaju u Srbiji, nego u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive.

Dokumenta potrebna za vađenje novog pasoša su važeća lična karta, pasoš čiji je rok istekao, dokaz o uplaćenim naknadama od 3.000 i od 600 dinara i dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti, ukoliko se zahteva brzinsko izdavanje putne isprave.

Nadležni su dužni da pribave uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih, ali građani mogu i sami da ih pribave, ukoliko im ne odgovara pribavljanje podataka po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio rešen u što kraćem roku.

 

Izvor: Alo.rs/ Telegraf.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *