SKANDAL TRESE NATO – RAZLOG KOSOVO: Šta su to američki vojnici imali, a Italijani nisu?

Ne zna se šta je gore: toksične supstance ili uranijum

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja koju je osnovala Skupština Srbije, Darko Laketić se posebno osvrnuo na uticaj korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje ljudi posle NATO agresije. On je precizirao da je izuzetna kontaminacija zabeležena na 117 lokacija i ukazao na toksičnu radiološšku komponentu koju sadrži osiromašeni uranijum.

Mnoge negativne efekte je, kako je napomenuo, teško naučno dokazati, ali i dodao da nisu gađani samo vojni objekti već i ekološki rizična postrojenja poput petrohemijskok kompleksa. Ne zna se da li su gori dugotrajni efekti toksičnih supstanci koji su tada oslobođeni ili osirimašenog uranijuma.

Loading...

Laketić je posebno ukazao na značajno istraživanje koje je sprovela komisija italijanskog parlamenta čiji je kompletan materijal dostavila Skupštini Srbije. Motiv za njihovu istragu bilo je oboljevanje italijanskih vojnika na KiM koji su se našli u kontaminiranim zonama, gde je dokazano da je faktor sredine u kojoj su se našli uticao na bobolevanje od najtežih bolesti.

Upravo su nano čestice i mikro čestice uzrok oboljevanja italijanskih vojnika koji su, za razliku od američkih vojnika, bili bez ikakve zaštite. Osim kompletne dokumentacije talijanskog parlamenta sa izjavama 300 svedoka, dobili smo i potvrdu bliske saradnje, a njihovi tužilački timovi su nam na raspolaganju, rekao je Laketić.

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *