BEZOBZIRNA PROVOKACIJA U NOVOM SADU: Raširili albansku zastavu na mostu, gde je NATO ubio mladog Olega Nasova (29), prvu žrtvu agresije!

Na dan kada su pre tačno 20 godina avioni NATO počeli bombardovanje Savezne republike Jugoslavije, šestorica Albanaca raširila su zastavu Albanije na Varadinskom mostu, koji je u bezumnom napadu Alijanse srušen 1. aprila 1999. godine i sa sobom u smrt odneo Olega Nasova (29), prvu žrtvu u Srbiji!

Prema rečima očevidaca, Albanci, inače učesnici 26. novosadskog polumaratona, koji je održan juče, došetali su, u vreme kada se nisu takmičili, do sredine mosta i raširili albansku zastavu, pa se potom fotografisali.

– Baš sam krenuo na obeležavanje godišnjice NATO agresije kada sam iz kola video da šestorica muškaraca na mostu vade veliku albansku zastavu, smeju se i slikaju se s njom. Kada me šlog nije strefio! Varadinski most nije bio u trasi maratona, nisu oni podigli zastavu kao učesnici trke! Namerno su otišli tamo i slikali se, jasno se videlo da je u pitanju provokacija! Pa zar na godišnjicu strašnog stradanja našeg naroda, zar na mestu koje je odnelo prvu žrtvu tokom bombardovanja da se albanska zastava vijori? – revoltirano priča za Kurir Saša Vujić, koji se i borio u ratu 1999. godine.

Loading...

Kaže da je parkirao kola ispod mosta i pozvao policiju.
– Zaustavio sam ih jer nisam mogao da gledam kako nas sramno provociraju, i to baš 24. marta! Nisu pružali otpor, policija je odmah došla sa dva patrolna vozila i legitimisala ih. Međutim, njih petorica nisu imali dokumenta, dok je jedan pokazao policijsku legitimaciju i, kako sam načuo, predstavio se kao jedan od načelnika policije u Tirani! Privedeni su kod sudije za prekršaje i nadam se da će biti kažnjeni – kaže Vujić i dodaje da „nikako nije mogao da veruje šta se dešava“.

NATO bombarderi srušili su sa nekoliko projektila nekadašnji most Maršala Tita, poznatiji kao Varadinski most, 1. aprila 1999. godine u 5.05. U tom trenutku most je prelazio Oleg Nasov (29), koji je išao u Rafineriju na dežurstvo. Tri meseca kasnije, njegova supruga rodila je sina kome je dala očevo ime. Nedugo posle Varadinskog, srušena su i preostala dva novosadska mosta preko Dunava – Most slobode i Žeželjev most.

– Građani su prijavili policiji slučaj i kada je patrola izašla, na mostu je zatečeno šest državljana Albanije koji su bili učesnici maratona. Kod njih u jednoj od torbi je pronađena albanska zastava. Da li su je u nekom trenutku širili na mostu ili to nisu uradili, još uvek se ne zna. Stav tužilaštva je da nema elemenata krivičnog dela – rekao je izvor Kurira upoznat sa slučajem.

Simbolima „velike Albanije“ uznemirili meštane Dolova

Pre samo nekoliko dana meštani Dolova kod Pančeva protestovali su zbog vlasnika i zaposlenih u jednoj pekari u centru ovog mesta koji su na društvenim mrežama objavili fotografije sa simbolima „velike Albanije“ – raširenim rukama koje predstavljaju crnog orla i zastavom Albanije, ali i kako naoružani poziraju ispred svoje kuće. Nakon što je 250 građana potpisalo peticiju, vlasnik objekta im je otkazao zakup pekare

 

Izvor: Kurir.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *