ALARMANTNO UPOZORENJE: Ovi lekovi se prodaju u Srbiji, a mogu da izazovu jedno od najopasnijih stanja u medicini!

Upozorenja će se naći, kako se navodi u dokumentu, i u uputstvu za pacijente o korišćenju lekova

Zdravstvene vlasti upozorile su pre dva dana da su dva leka, čije su aktivne susptance karbimazol ili tiamazol, a koji se koriste u lečenju bolesti štitne žlezde, nose rizik od vrlo ozbiljnog stanja – akutnog pankreatitisa ili upale gušterače, ali i da dovode do oštećenja ploda ukoliko se koriste u visokim dozama u prva tri meseca trudnoće.

To su najnovija upozorenja, a u koje je „Blic“ imao uvid, za sve zdravstvene radnike u Srbiji. Istovremeno, na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) objavljeno je „pismo zdravstvenim radnicima“ u kojem se oni upozoravaju na sve rizike po pacijente koji su na toj terapiji.

Loading...

Vodimo računa o svemu

U Ministarstvu zdravlja kažu da se u Srbiji konstantno prate sve informacije u vezi sa dejstvom lekova kako bi svi lekari u zemlji bili blagovremeno obavešteni o svakoj, pa i najmanjoj promeni, pa tako i za ove, čije su aktivne susptance karbimazol i tiamazol.

– „Pismo zdravstvenim radnicima“, koje se objavljuje na sajtu ALIMS, predstavlja standardnu proceduru upozoravanja stručne javnosti o svemu što ima veze sa lekovima, njihovom kvalitetu, bezbednosti, efikasnosti. Ministarstvo vodi računa o svima u zdravstvenom sistemu – pacijentima i zdravstvenim radnicima – navode u toj instituciji.

Na sajtu ALIMS stoji da su upozorenje uputili zdravstvenim radnicima nosioci dozvola za te lekove za stavljanje u promet u Srbiji zajedno sa Agencijom, kako bi ih obavestili o rizicima od pojave akutnog pankreatitisa, ali i o tome da ta terapija može da dovede do oštećenja ploda, ukoliko se koristi u trudnoći.

Prema istim informacijama, slučajevi akutnog pankreatitisa su zabeleženi u takozvanom postmarketinškom periodu praćenja bezbednosti tih lekova.

„lako mehanizam razvoja nije u potpunosti razjašnjen, brzi razvoj rekurentnog (ponovnog) akutnog pankreatitisa kod pacijenata pri ponovljenoj terapijskoj primeni karbimazola/tiamazola može da ukaže na imunski mehanizam“, navodi se u „pismu zdravstvenim radnicima“ i dodaje da je potrebno odmah prekinuti terapiju lekovima kod pacijenata kod kojih dođe do razvoja akutnog pankreatitisa nakon njihovog uzimanja.
„Karbimazol/tiamazol se ne smeju ponovo uvesti u terapiju, a kod pacijenata je potrebno primeniti alternativni terapijski pristup na osnovu procene individualnog odnosa koristi i rizika“, stoji između ostalog u tom „pismu“.

Kako je naglašeno, sažetak karakteristika leka i uputstvo za lek će biti ažurirani u skladu sa navedenim informacijama.

Opasno stanje

Bez obzira na sve, dr Zlatko Bokun, specijalista opšte hirurgije i instruktor laparoskopske hirurgije u KBC „Zvezdara“, upozorava za „Blic“ da je akutni pankreatititis jedno od najopasnijih stanja u medicini.

– Akutna upala se najčešće javlja kao posledica alkoholizma, zbog nelečene kalkuloze žučne kese, odnosno „kamenja u žuči“. U 10 odsto slučajeva uzrok može da bude i hiperlipidemija ili povećane masnoće u krvi, a za određen broj takvih upala ne zna se uzrok. Opasno je stanje i najčešće zahteva intenzivno hospitalno lečenje, neretko pacijenti završavaju u intenzivnoj nezi, a nekima mora da se uradi i operacija – naglašava taj stručnjak.

Opasnost u trudnoći

U vezi sa primenom tih lekova u trudnoći, kako stoji na sajtu ALIMS, navodi se da nova procena dostupnih podataka iz epidemioloških istraživanja i prikaza slučajeva ukazuje na povezanost primene karbimazola/tiamazola i pojave kongenitalnih malformacija ili oštećenja ploda ukoliko se ti lekovi primenjuju tokom trudnoće, a naročito u visokim dozama u prva tri meseca razvoja ploda.

Trudnica

„Žene u reproduktivnom periodu moraju da koriste efikasna sredstva za kontracepciju tokom lečenja karbimazolom/tiamazolom“, pišu nadležni i navode da ti lekovi mogu da se primenjuju u trudnoći „nakon pažljive procene individualnog odnosa koristi i rizika i to samo u najnižim terapijski efikasnim dozama bez dodatne primene tireoidnih hormona“.

Zbog čega se sve koriste ti lekovi?

Kako piše u uputstvu za pacijente lekovi su namenjeni za lečenje prekomernog stvaranja tiroidnih hormona, odnosno onih koje stvara štitna žlezda. Primenjuju se kao deo uobičajenog lečenja, ako postoji ili ne takozvana mala struma ili uvećanje na prednjoj strani vrata. Takođe, u pitanju je terpaija koja se daje pred operaciju štitne žlezde ili ukoliko predstoji lečenje radioaktivnim jodom. Uz to, lekovi se propisuju i pacijentima koji imaju, kako piše u uputstvu za korišćenje leka, blagi porast koncentracije hormona štitne žlezde bez drugih simptoma.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za „Blic“ da oni nemaju pouzdane podatke koliko je tih lekova popijeno jer je samo jedan od njih na njihovoj pozitivnoj listi lekova, odnosno izdaje se na recept, ali može i da se kupi bez recepta.

U pitanju je medikament čija je aktivna susptanca tiamazol.

– On se nalazi listi lekova RFZO-a i obezbeđuje se na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. S tim u vezi, ne možemo da govorimo o tačnom broju ukupne potrošnje navedenih lekova jer Republički fond ne raspolaže podacima o ukupnoj potrošnji lekova koji mogu da se kupe i bez lekarskog recepta, već samo o preuzetim količinama lekovima koji su obezbeđeni na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja – naveli su u RFZO.

 

Izvor: Blic.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *