OPREZ! Fejsbuk uvodi NOVO PRAVILO, a ako ga ne poštujete CENA će biti PAPRENA

Usvajanjem famoznog člana 13 Direktive, Evropski parlament uveo „cenzuru“ na društvenim mrežama.

Novousvojenim propisima direktiva uvodi mogućnost da internet platforme odgovaraju za kršenje autorskih prava. Neki to vide kao pokušaj da EU cenzuriše internet platforme.

Gledajući suštinu ćlana 13 direktive, ona bi trebalo da obezbedi da svaki postavljeni i objavljeni post na društvenim platformama ne narušava ničija autorska prava, a izazvao je veliku polemiku, jer kritičari tvrde da je ovo pokušaj gušenja interneta.

Loading...

Advokat za autorsko pravo Dragan Milić kaže da pomenuti član ne zabranjuje ništa što već nije zabranjeno, a da sve što propisuju i naši propisi. Poštovanje nečijih autorskih prava na autorskim delima, bilo da se radi o slikama ili muzici i do sada je bilo zabranjeno našim ali i međunarodnim konvencijama.

– Kao što je objavljivanje tuđih fotografija u medijima zabranjeno, tako je zabranjeno i postavljanje tuđih fotografija, sa ili bez direktive. Čitava oblast zakona uređuje suspenziju autorskih prava, odnosno propisuje u kojim situacijama je dozvoljeno korišćenje tuđih autorskih dela. Novina koju donosi direktiva jeste odgovornost velikih platformi za sadržaj koji se na njima objavljuje. One su do sada imale ulogu pasivnog posmatrača i davali mogućnost korisnicima da sami kreiraju svoje profile i postavljaju sadržaj. Sada će platforme biti odgovorne zajedno sa korisnikom, ukoliko on krši nečija autorska prava – navodi Milić.

Milić dalje objašnjava, da će platforme morati pre objavljivanja da izvrše proveru, dali objavljivanjem određenog posta ili slike dolazi do kršenja nečijeg autorskog prava, što na primer, mnogi tumače kao da više neće moći da se retvituju tuđi tvitovi na tviteru.

Milić međutim kaže da to nije slučaj.

– Deljenje muzike sa jutjuba, statusa na fejsbuku ili retvitovanje nisu zabranjeni jer korisnik koji je objavio nešto sam u podešavanjima podešava dali je šer dozvoljen. Takođe deljenjem ostaju vidljivi podaci o izvoru. Međutim skidanje sadržaja koji je zaštićeno autorsko delo i njegovo ponovno postavljanje na svoj profil vodi odgovornosti – zaključuje on.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Srbija Danas/Srpski telegraf

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *