Albanci u šoku!KOMANDANT BONDSTILA PRIZNAJE: KOSOVO JE SRBIJA! Poštujemo Rezoluciju 1244!

Komandant Multinacionalne brigade Istok i baze “Bondstil” pukovnik Roj Mekareg izjavio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra, kao i da njegova brigada sprovodi svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 UN.

Podsetimo, prema Rezoluciji 1244, UN priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom. Komandant Bondstila je ovo indirektno i potvrdio:

– Mi smo usresređeni na našu misiju, koja je uspostavljena rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Kao vojni komandant fokusiran sam na bezbedno okruženje i slobodno kretanje na Kosovu. Takođe, svestan sam postojanja političke retorike, jer i političari imaju odgovornost da nastave dijalog, na kraju je njihova odgovornost da grade budućnost Kosova i Balkana uopšte.

Loading...

Spekulacije i političke izjave vezane za sever Kosova ni na koji način ne utiču na rad KFOR-a i Multinacionalne brigade Istok, tvrdi pukovnik Mekareg. On je dodao i da je bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini bolja nego što je očekivao.

– Mislim da je (situacija) odlična, veoma je mirno. Kada sam došao u novembru prošle godine i kada se sada osvrnem na taj period, verujem da je situacija bolja nego što sam se nadao. Radimo sve u skladu sa našom misijom – patroliranje, vežbe, kako bismo bili spremni za sve. Imamo odličan multinacionalni tim, poljski i turski bataljon i dosadašnja misija je odlična – rekao je Mekareg u izjavi za RTK2 na srpskom jeziku.

Pukovnik je zadovoljan saradnjom sa lokalnim i centralnim institucijama, ali i sa Oružanim snagama Srbije.

– Blisko sarađujemo sa kosovskim institucijama, sa kosovskom policijom, kosovskim bezbednosnim snagama, neizmerno smo zahvalni svim institucijama na odličnom partnerstvu. Nastavili smo saradnju i partnerstvo sa Srpskim oružanim snagama. Sprovodimo zajedničke patrole, skoro 20 svakog meseca, zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari, moram ponoviti da imamo odličnu saradnju sa svima – rekao je Mekareg.

Mekareg je ispričao i kako izgleda njegov radni dan.

– Sve počinje ranim ustajanjem, nakon čega me čeka mnogo sastanaka. Posećujem lokalne zajednice i upoznajem nove ljude, a to je i najbolji deo posla.

Najviše mu nedostaje porodica, odnosno njegova šestogodišnja ćerka.

– Oni razumeju da ovde obavljamo veoma bitan posao, to što možemo da obezbedimo sigurnost za sve građane Kosova, zato je ova misija bitna ne samo za Kosovu već i za ceo region – zaključio je Mekareg.

Izvor: Informer.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *