MOĆNA NORA PREORALA PASULJANSKE LIVADE: Jača odbrana Srbije, vojska dobila NOVO ORUŽJE!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima, prisustvovali su danas obuci, rukovanju, korišćenju i osnovnom održavanju samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 u rejonu poligona „Pasuljanske livade“

– Vojska Srbije je od danas bogatija, moćnija, snažnija za bateriju NORA. Ovo je prvi put da smo, ne samo probali NORE, već da su one vođene i korišćene od strane posada Vojske Srbije. Naši ljudi su obučeni i u potpunosti spremni da koriste taj najsavremeniji složeni borbeni sistem – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će nastaviti da se oprema, nastaviće da jača i obezbediće se još NORA za upotrebu naše Vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Loading...

– Naša slavna artiljerija će moći da se ponosi i novim složenim borbenim sistemom. Kao što je vrhovni komandant naše Vojske Aleksandar Vučić naredio, Vojska Srbije će se opremati najmodernijim sredstvima, a na prvom mestu sredstvima koje proizvodi naša odbrambena industrija i koje proizvede naša pamet. Ono što sami proizvedemo i što sami naučimo to je zapravo naše i to niko ne može da nam oduzme – istakao je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba general Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što je danas bio u prilici da pisustvuje završnoj obuci u upotrebi i rukovanju novim savremenim sredstvom.

– Na taj način se ostvaruje kvalitet realizacije, ne samo podizanja nivoa operativnih sposobnosti jedinice, već i celokupne Mešovite artiljerijsko-raketne brigade. Ovo je samo jedan od segmenata nakon uvođenja NORE B52 u naoružanje i opremu Vojske Srbije i jedan ili prvi stepenik kada govorimo o njenoj upotrebi – rekao je general Mojsilović.

On je istakao da je danas bio u prilici da stekne uvid da je vatrena osposobljenost jedinice u primeni i rukovanju novim sredstvima na vrhunskom nivou, dodajući da zahtevi za daljim opremanjem moraju da prate kontinuitet i zahteve Vojske Srbije.

Загрмела прва НОРА: Војска Србије је од данас снажнија за ново оружје

Војска Србије је од данас снажнија за ново оружје

Posted by Sputnik Србијa on Friday, March 29, 2019

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, projekat NORA je dokaz sposobnosti našeg vojnoindustrijskog kompleksa, inventivnosti i sposobnosti naših vojnih inženjera. Preteča ovog sistema je napravljena u VTI još 1986. godne, na jednoj tada revolucionarnoj ideji da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila, a među rukovodiocima tog projekta bili su u Anastas Paligorić i Novak Mitrović.

I posle njih su najmanje dve generacije izvanrednih inženjera radile na ovom projektu i to NORU čini ovakvom kakvom je danas vidimo – jedan od najbolje prodavanih visokotehnoloških proizvoda naše odbrambene industrije. I to je, takođe dokaz kakve sve benefite Vojska Srbije ima od naše industrije. Ovo je već peta generacija NORE u kojoj su implementirane sva nova saznanja i sve nove tehnologije i koja se već dugi niz godina vrlo uspešno pokazala na tri kontinenta“, naglasio je pomoćnik ministra Miloradović, dodajući da je reč o jednom od prioriteta kada je reč o opremanju Vojske Srbije u narednom periodu.

Samohodna top-haubica 155 mm NORA —B 52 samohodno je oruđe namenjeno za opštu vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Današnjem obilasku prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba pukovnik Milan Popović i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Novica Petrović.

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *