AMERI UPOTREBLJAVAJU HITLEROVU STRATEGIJU PROTIV RUSIJE! Snage za udar iz tri pravca već grupisane!

U doba novog sukoba velikih sila, Pentagon se odlučio vratiti strategiji brzog raspoređivanja snaga u Evropi, koja je razvijena tokom Hladnog rata.

Pentagon se nada da će ova inicijativa omogućiti američkim kopnenim snagama da budu brže, nepredvidljivije i ubojitije u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.

Američka vojska je odlučila “da skine prašinu i iz naftalina izvuče strategiju mobilizacije” iz vremena Hladnog rata. Prema Pentagonu, američka vojska će tako postati brža, nepredvidljivija i ubojitija u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba s Rusijom, piše Business Insider.

Loading...

List piše kako je u martu nekoliko stotina američkih vojnika, uključujući vojnike prve tenkovske brigade, neočekivano prebačeno u Evropu. Nedelju dana kasnije, poslani su iz Teksasa na vežbe u Poljskoj.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su uspeli brzo da mobilišu svoje snage kako bi odbili “sovjetsku agresiju”. Nakon raspada SSSR-a, ti su vojni mišići atrofirali, a borbena spremnost se smanjila, primećuje Business Insider.

“Ruska aneksija” Krima 2014. je postala glavni alarm za Sjedinjene Države i njene partnere i gurnula je vojno vođstvo Zapada na proučavanje starih metoda, navodi list.

Tako se američka vojska u okviru nove strategije dinamičnog raspoređivanja oružanih snaga vratila brzoj mobilizaciji, koja je osmišljena kako bi se američke operacije učinile “nepredvidljivima”. Glavni cilj ove inicijative je mogućnost brze izgradnje jedinica.

“Ali je lakše to reći nego učiniti. Američke trupe su, kada su se kretale između vežbi u Evropi, ponekad zapele u tranzitu ili su bile odsečene od svoje opreme. Niko ne želi da oklopne jedinice dođu na mesto bez tenkova”, naglašava Business Insider.

Publikacija podseća da je ranije general Ben Hodžis izjavio da, kako bi se efikasno “zadržao neprijatelj”, američki vojnici se moraju “kretati brzo kao ruski, ili čak brže”. Nedavni izveštaj američkih kopnenih snaga u Evropi takođe govori o važnosti “brzog raspoređivanja tokom celog rata” kako bi se zaštitili partneri NATO pakta.

Ovaj pristup će postati nova norma za Pentagon, koji priprema oružane snage za tešku bitku u eri “obnovljenog suparništva velikih sila”.

“Od sada ćemo redovno posmatrati slična neočekivana prebacivanja američkih vojnika”, rekao je general Džon Gronski, zamenik komandanta američke Nacionalne garde u Evropi.

“Za bilo koji od naših neprijatelja, gde god on mogao biti, to će biti nepredvidljiva akcija. I to je dobro za našu nacionalnu sigurnost i smislu odvraćanja i spremnosti”, rekao je general Gronski, dodajući da, po njegovom mišljenju, američka vojska još uvek ima prostora za rast u smislu brzog kretanja.

Podsetimo i da je NATO strategija prodora u rusku teritoriju gotovo bila kopija nacističke operacije “Barbarossa” koja je sadržavala Grupu armija “Sever” koja je trebala osvojiti Lenjingrad, Grupu armija “Centar” za Moskvu i Grupu armija “Jug” koja je trebala izbiti na Volgu i zauzeti Staljingrad. Logično bi bilo da nakon Hitlerova iskustva, posebno u 21.vekuu, nije pametno vraćati gubitničkim strategijama. Međutim, generali u Pentagonu misle drugačije.

Nova Grupa armija “Sever” se već stvara na području Poljske i Baltika, ona bi iz juga Nemačke, koja bi preko Češke i Slovačke trebala doći do Bjelorusije i Ukrajine je nekako zapela, a Grupu armija “Jug” bi verovatno trebali da sačinjavaju Ukrajinci, ili ono što je od ukrajinske vojske ostalo nakon dezertiranja, korupcije, rasula i sukoba s narodnim milicijama Donbasa. U svakom slučaju, Pentagon će imati težak zadatk da oformi brze i efikasne snage po uzoru na Hitlerove jurišne armije za sprovoženje Blickriga na istoku, a ako se i stvore, šanse za preživljavanje u ruskim stepama su im približno iste.

Izvor: Kurir.rs/Logično.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *