Stravično! ALBANCI DOBILI NOVO ORUŽJE za etničko čišćenje SRBA!

Trenutno na prištinskom spisku ima 57 Srba koji su osumnjičeni za navodne ratne zločine na Kosovu. Odlukom Euleksa da predmete za ove zločine preda Kosovu na spisak je dodato još 13 naloga za hapšenje Srba.

Misija Euleks je zauvek zatvorila svoja pravosudna vrata na Kosovu i Metohiji i širom otvorila vrata kosovskim sudovima. To znači da će od sada sve slučajeve vezane za ratne zločine rešavati pravosuđe Kosova, uključujući tu i predmete u kojima su Srbi sa Kosmeta osumnjičeni za navodne zločine nad Albancima.

Da li je ovaj potez Euleksa dao novo „oružje“ Prištini u ruke kao još jedan vid pritiska na Srbe sa Kosmeta, ali i na Beograd?

Loading...

Advokat Goran Petronijević ovakvu odluku Euleksa vidi kao novi „atak“ na Srbe.

„Odluka Euleksa da se kompletno funkcionisanje pravosuđa na Kosovu i Metohiji preda u ruke pravosuđa samoproklamovane države Kosovo vid je ozbiljnog pritiska na Srbiju i na pregovarački proces, u smislu slabljenja pozicije Srbije. Najgora posledica ovog poteza je što će se svi postupci protiv Srba sada voditi isključivo u funkciji produženja nastavka etničkog čišćenja naših sunarodnika sa Kosova i Metohije“, uveren je Petronijević.

Po njegovim rečima, i sâm je imao lično iskustvo da se uveri po kom principu radi kosovsko pravosuđe kada je reč o procesima u kojima su Srbi optuženi.

„Mogao sam da se uverim iz prve ruke kako i na koji način oni pokreću postupke protiv Srba, zašto ih vode, koji su im ciljevi… Zato mogu da tvrdim da je ovakvo ponašanje Evropske unije otvorena podrška kosovskoj kriminalnoj kvazidržavi u nastavku nastojanja njenog formiranja“, zaključuje Petronijević.

Ono čega se naš sagovornik pribojava, jeste mogućnost da Kosovo od Srbije zatraži da im „preda“ Srbe koji žive u centralnoj Srbiji, a koji se nalaze na njihovim spiskovima kao osumnjičeni za ratne zločine. Ovo bi moglo lako da se desi, jer kosovski zakoni kažu da se nikome ne može suditi u odsustvu.

U trenutku kada je misija Euleksa od misije Unmik preuzela ovu nadležnost, bilo je ukupno 1.200 predmeta vezanih za ratne zločine. Euleks je zatvorio ili odbacio — zbog nepostojanja dokaza — 500 predmeta, dok je u rešavanju učestvovao u 300 predmeta (podaci Euleksa).

I pre ove odluke, Euleks je sarađivao sa kosovskim sudovima, pa je tako 50 slučajeva iz ovog domena (ratni zločin) prebačeno na lokalne tužioce. Od toga su pokrenuta dva slučaja protiv dve osobe, a 20 slučajeva sa 112 osoba su na čekanju. Od tih 20 predmeta, 12 obuhvata ukupno 40 ljudi koji se nalaze u preliminarnoj fazi istrage.

Ovo su samo predmeti u kojima su Srbi osumnjičeni za najteže ratne zločine. Odlukom Euleksa da predmete preda Kosovu na spisak je dodato još 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba, ali su oni van pravne nadležnosti Kosova, odnosno u centralnoj Srbiji.

Inače, kosovski pravosudni organi su izneli podatke početkom ove godine, po kojima trenutno traže 57 Srba koji su osumnjičeni za ratne zločine na Kosovu počinjene protiv civilnog stanovništva u periodu 1998-1999. godine.

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *