DAČIĆ IMA IDEALNO REŠENJE: DAJTE KOSOVU VIZNU LIBERALIZACIJU, MI ĆEMO AUTOBUSE!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije opcija da Srbija prihvati nezavisno Kosovo, naveo da sadašnja situacija „koči“ napredak i Beograda i Prištine na putu ka EU. Dačić je poručio Zapadu da kad već toliko vole Albance treba da im daju viznu liberalizaciju, a da će Srbija obezbediti autobuse

Obraćajući se studentima organizacije Burgonj Balkan ekspres Fakulteta političkih nauka u Parizu, Dačić je naveo da je potrebno kompromisno rešenje koje nije nametnuto. 

U razgovoru sa njima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije primetio je da neki od njih ne raspolažu istorijskim činjenicama i da se oslanjaju na propagandu koja se vodi protiv Srbije.

Loading...

Pre nego što su studenti postavljali pitanja u vezi sa KiM, odnosom Srbije i Rusije, ali i tome da je Srbija izvršila „genocid“, Dačić im je rekao da je očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje najvažniji spoljnopolitički cilj, a pored toga i članstvo u Evropskoj uniji, međutim, ukazao je da Srbija na tom putu ima i poglavlje 35 u kojem se meri napredak u dijalogu sa Prištinom, što druge zemlje kandidati nisu imale. 

Podsetivši da je Kosovo 2008. godine samoproglasilo nezavisnost, Dačić je rekao da ne može jedan deo neke teritorije samostalno da proglasi nezavisnost bez države od koje želi da se otcepi.

– Ako se to legalizuje kao princip, svaka zemlja je u opasnosti. Pratite Španiju. Imate sitaciju sa Katalonijom koja želi da ide istim putem kao Kosovo. Neke zemlje su priznale Kosovo, a u slučaju Španije se ne dopuštaju ti jednostrani akti, jer je Španija u EU. Očigledno je da postoje dupli standardi – rekao je on i dodao da se Srbija zalaže da principi budu univerzalni. 

Ukazao je da Albanci imaju svoju državu – Albaniju i upitao da li na svetu postoji neki narod koji ima dve države.

Upitao je ko veruje da će to biti dve nezavisne države, primetio da je „normalno“ da će težiti ujedinjenju, te ocenio da je reč o stvaranju velike Albanije, dok se s druge strane, svi plaše nekom idejom o velikoj Srbiji.

– Koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika, da ne bi njima bila pretnja? Ako imaju bolje rešenje (za Kosovo) od onog koje smo mi predlagali, hajde da vidim, ali da prihvatimo jednostrano rešenje – nećemo nikad – rekao je Dačić. 

On je istakao da Srbija insisitra da se pronađe političko rešenje za KIM, jer je to važno za stabilnost regiona.

– Mi sa Prištinom želimo dijalog, ali Priština svojim potezima vrši opstrukciju i ne dorpinosi pronalaženju rešenja. Ni posle šest godina nije formirana Zajednica srpskih opština – rekao je Dačić. 

Naveo je i da je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova i očekuje da se taj trend nastavi.

– Neke zemlje su priznale Kosovo, ali nakon jedanaest godina Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju nezavisnost, nije ušlo u UN, pet država EU ga nije priznalo…Biće manje od polovine članica UN koje su priznale Kosovo – ocenio je Dačić i dodao da su pojedine zemlje koje su priznale jednostrani akt to radile pod pritiskom nekih zapadnih i nekih islamskih zemalja. 

Govoreći o članstvu u EU, šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija otvorila 16, a zatvorila dva poglavlja, primetivši da dinamika otvaranja poglavlja ne prati dinamiku reformi u Srbiji.

Napredak u dijalogu sa Prištinom se meri kroz poglavlje 35, a dijaloga nema, jer je, kaže Dačić, Priština uvela takse na proizvode iz centralne Srbije, i bez obzira što nije kriva, Srbija, dodaje, trpi posledice. 

– Mi imamo prekid dijaloga zbog taksi, još će sad da nam kažu da Srbija zbog toga ne može da napreduje u evropskim integracijama – rekao je on.

Naveo je da će, ipak, bez obzira na to što evropski put naše zemlje nije lak nastaviti sa tim, jer je to u interesu građana.

Na pitanje jednog od studenata u vezi sa navodnim genocidom koji je Srbija počinila, Dačih je bio oštar i upitao ko je rekao da je Srbija počinila genocid i poručio da je to neumesno pitanje, naročito imajući u vidu srpske žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– To je dokaz koliko ste indoktrinirani i koliko ne razmišljate racionalno – rekao je Dačić i uptao da li su Srbi izvršili genocid protiv sebe, s obzirom da ih je u zemljama u okruženju manje nego što ih je bilo 

Kako je rekao, za 20 godina na KIM je vraceno 1,9 odsto Srba, „ali to ne možete da čujete nigde, možete samo da čujete da su Srbi izvršili genocid, da su ratni zločinci…“

Na pitanje o granicama posle Drugog svetskog rata, a u vezi sa Kosovom, Dačić im je rekao da moraju više da poznaju istorijske činjenice, navodeći da je Kosovo posle Drugog svetkog rata pokrajina u sastavu Srbije.

– Do rešenja za taj problem ne može da se dođe pristiskom da Srbija prizna nezavisnost. To nije realno. To je kao kada biste terali Izreal da prizna da Jerusalim nije deo Izraela. Na Kosovu se nalazi sedište naše crkve – ukazao je ministar spoljnih poslova. 

Nastavio je da Albanci „rade svoj posao“, da prave svoju državu veliku Albaniju, ali im je poručio da je ne prave na račun nekog drugog.

– Ako ih (zapadne zemlje) već toliko volite sto im ne date viznu liberalizaciju? Kako ste tako cinični. Evo, mi se zalažemo da date Kosovu viznu liberalizaciju. Mi ćemo da platimo autobuse, nije problem… – rekao je Dacicć. 

Zamolio je međunarodnu zajednicu „da ne pravi eksperimente u regionu“ i da „prvo sebe vakciniše, a onda da revakciniše region“.

Na pitanje o eventualnom razgraničenju, Dačić je rekao da nije došlo do konretnih razgovora o komrpomisu, ali ističe da nije tačno da to nije u skladu sa evropskim principima i kao primer naveo sporazum Belgije i Holandije.

– Ako bismo se mi oko nečeg dogovorili to bi bilo i prihvaljtivo – poručio je Dačić.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *