ASANŽ O SRBIJI OTKRIO ŠOKANTNE INFORMACIJE: Nagovarali Putina da prizna Kosovo, smrt patrijarha Pavla bila BLAGOSLOV

Džulijan Asanž otkrio je o Srbiji i drugim zemljamama Balkana više od 800 diplomatskih afera.

Tajne depeše koje je Vikiliks objavio govorile su o tome kako je Zapad tražio nezavisnost Kosova od Rusije, da li je srpska vlada skrivala Karadžića Mladića i da li je misija SPC bila da približi našu zemlju Evropi.

1. Lobiranje za nezavisno Kosovo i Srbiju bliže EU
Vikiliks je objavio depešu američkog ambasadora u Francuskoj Krega Stejpltona od 12. decembra 2006. godine, o tome kako je Zapad pokušao da dobije podršku Rusije za nezavisnost Kosova.

Loading...

Savetnik francuskog predsednika je tada odgovorio depešom o tome da Francuska treba da ubedi EU da Srbiji ponudi SSP bez obzira što nije bilo pune saradnje sa Haškim tribunalom, ali je izrazio zabrinutost zbog eksplicitne pretnje tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju SB UN o Kosovu, piše BBC na srpskom jeziku.

U ovoj tajnoj depeši piše da jedan diplomata kaže da Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa, kao i da su SAD odlučile da Srbiji ponude Partnerstvo za mir kao „podršku demokratskim snagama uoči izbora“ i da je „predsednik Boris Tadić napravio dobru osnovu za evroatlantsku budućnost Srbije“.

„Merkelova je najpre odgovorila negativno navodeći Tadićev neuspeh da to ispuni, ali Francuska i dalje smatra da bi ponuda SSP-a mogla da napravi razliku na januarskim izborima“, rekao je francuski diplomata i dodao da će Francuska onda sama predložiti SSP.

Vikiliks je šest godina kasnije objavio i tajnu depešu Hilari Klinton sa američkim ambasadama, koja je nakon postignutih dogovora 2012. godine samo četiri dana kasnije poručila svim važnijim diplomatama koji su učestvovali u pokušaju pregovora Prištine i Beograda da je „potrebno mnogo angažovanja na više frontova da se ispuni ovaj prioritet“.

2. Zaokret u SPC nakon smrti patrijarha Pavla
Vikiliks je preneo ocenu američkih diplomata da je smrt patrijarha Pavla „blagoslov za SPC da krene u 21. vek“, kao i da su kriminal i sport u zemlji Srbiji neraskidivo povezani.

Pominjao se i susret patrijarha Irineja sa američkom ambasadorkom Meri Vorlik, kada je patrijarh izrazio želju da „ponovo uvede“ Srbiju u Evropu i SAD. U depeši se naglašava da je patrijarh Irinije naglasio koliko je Srbiji važno Kosovo i zatražio od SAD da to razumeju, piše BBC.

3. Skrivanje Karadžića i hapšenje Mladića
Vikiliks je svojevremeno objavio da su samo tri čoveka bila bila upoznata sa tokom operacije hapšenja Radovana Karadžića i to tužilac Vladimir Vukčević, direktor BIA Saša Vukadinović i Miki Rakić, savetnik predsednika Borisa Tadića.

„Bliski savetnik potpredsednika Vlade Ivice Dačića rekao nam je da je (Rade) Bulatović (prethodni šef BIA) šest meseci pre formiranja nove vlade dobio informaciju o boravištu Karadžića, ali nije ništa učinio povodom toga, prvenstveno zbog ideološke bliskosti Koštunice i Karadžića i zbog manjka međunarodnog pritiska“, pisalo je u depeši koju je objasnio sajt.

SAD navodno nisu bile sigurne da će Beograd uhapsiti Karadžića, a postojala je podeljenost između SAD i EU koliki pritisak treba vršiti na Srbiju. Tajna depeša iz novembra 2009. govori da je austrijski diplomata Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, bio zabrinut da je Amerika „napustila slučaj Mladić“.

4. Ugalj Vojislava Koštunice i Dinkićeve žalbe na Tadića
Vikiliks je objavio i da su ljudi Vojislava Koštunice iz uprave rudnika Kolubara ilegalno prodavali ugalj i tako popunjavali lične i partijske blagajne.

U depešama koje su u ambasadi SAD pisane od 2003. do 2010. godine navode se sukobi i neslaganja između vodećih političara u zemlji, gde se na primer Mlađan Dinkić žali na predsednika Srbije Borisa Tadića. Tadić je ocenjen kao „harizmatrični lider“ koji je „često neodlučan i politički bojažljiv a depeše su otkrile i nedoslednost domaćih političara između onoga što pričaju i rade.

Izvor: BBC/ N.M.

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *