TENZIJE U PRIŠTINI: Britanski diplomata pomenuo podelu Kosova i podsetio na UPOZORENJE službi koje je podiglo prašinu! Ovo je već ZABRINJAVAJUĆE!

Ambasador Velike Britanije na Kosovu i Metohiji Rori O’Konel izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da njegova vlada ni on nisu videli sporazum ni predlog o mogućoj podeli Kosova, što je ocenio zabrinjavajućim.

O`Konel je u razgovoru s građanima Severne Mitrovice rekao da dugo nije bilo promena u britanskoj spoljnoj politici.

„Mi smo uložili velike napore i brine me jer se osećaju tenzije u Prištini, Mitrovici, tenzije koje bi direktno pogodile ljude ovde, jer se ne zna da li podela uključuje Severnu Mitrovicu ili ne. Ali moramo biti otvoreni, ne postoje verodostojne informacije, osim tabloidnih pisanja i spekulacija. Ja nisam video sporazum, moja vlada nije videla sporazum ili predlog, što je veoma zabrinjavajuće“, kazao je ambasadar O’Konel, preneo je RTK.

Loading...

Građane Severne Mitrovice interesovalo je da li će Velika Britanija promeniti odnos prema Zapadnom Balkanu ukoliko istupi iz Evropske unije, a O`Konel je reka da je u interesu njegove zemlje da društva na Zapadnom Balkanu funkcionišu.

„Jer ako se problemi nagomilavaju ovde, na kraju ćemo i mi patiti, očigledno ne onoliko koliko društva koja žive ovde, ali mi imamo interes da pomažemo i to se neće promeniti, bez obzira da li smo u Evropskoj uniji ili ne“, rekao je britanski diplomata.

Od ambasadora je zatraženo dodatno objašnjenje zbog čega je Britansko ministarstvo spoljnih poslova savetovalo svojim državljanima da, osim u neophodnim slučajevima, ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i Severnu Mitrovicu.

„Naš savet za putovanje je oduvek bio isti. Ali zašto su sada neki ljudi podigli prašinu o ovom takozvanom britanskom upozorenju, izgleda mi kao da žele da zastraše stanovništvo. Naše gledište se nije promenilo, možete pogledati arhivu saopštenja, oduvek je savet bio isti. Zato ponovo pitam, zašto ste od ovog napravili veliki bauk“, tvrdi britanski diplomata.

Ambasador je takođe govorio i o korupciji i nepotizmu na Kosovu, kao i o nedovoljnom sprovođenju zakona koji se tiču nevećinskih zajednica na Kosovu. Razgovor ambasadora O’Konela sa građanima organizovala je NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.

Izvor: Tanjug/D.N.

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *