RUSKI MEDIJI BRUJE O TVRDNJAMA DIREKTNO IZ KREMLJA: Amerikanci sede u GENERALŠTABU VOJSKE SRBIJE?

Sumirajući u podužem tekstu sve što se događalo u Srbiji poslednjih dana povodom takozvane špijunske afere, RT ističe da je načelnik uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao lokalnim medijima da Rusija sigurno nije jedina zemlja koja se bavi „obaveštajnim i subverzivnim aktivnostima“ na teritoriji Srbije.

Njegove reči, ističe RT, odjeknule su kod mnogih Srba na društvenim mrežama, čak i kod Vučićevih kritičara, koji su se označili „ruskim špijunom“ na društvenim mrežama i istakli da će rado besplatno pomoći Moskvi. Drugi su primetili da su strani špijuni pre nekoliko godina upali u zemlju i da je NATO uspostavio svoju ekspozituru, i to u Generalštabu Vojske Srbije, nedugo nakon američke „obojene revolucije“ 2000. godine.

Loading...

RT navodi da je do sada najpoznatiji špijunski skandal u Srbiji bio hapšenje Momčila Perišića 2002. godine, penzionisanog generala koji je tada bio zamenik premijera. Uhapšen je u motelu kod Beograda, tokom sastanka sa osumnjičenim špijunom i službenikom američke ambasade Džonom Dejvidom Nejborom. SAD su se pozvale na diplomatski imunitet i protestovale zbog „neosnovanog zatvaranja“, evakuišući ga iz Srbije odmah nakon puštanja iz pritvora.

Ova televizija hronološki navodi sve okolnosti u vezi sa slučajem „ ruski špijun“:

Vlada u Beogradu saopštila je da neće menjati politiku prema Moskvi nakon što se na internetu pojavio video-snimak osumnjičenog „ruskog špijuna“.

Pres konferencija predsednika Aleksandra Vučića povodom snimka bila je u centru poslednjeg „špijunskog skandala“, a srpska kontraobaveštajna agencija BIA u četvrtak je saopštila da je čovek koji se sastao sa penzionisanim oficirom Vojske Srbije „ruski obaveštajni operativac“. Ranije su mediji identifikovali tog čoveka kao Rusa potpukovnika Georgija Klebana, koji je bio na dužnosti u ruskoj ambasadi u Beogradu do juna.

„Nećemo menjati našu politiku prema Rusiji, koju vidimo kao bratsku i prijateljsku zemlju, ali ćemo ojačati sopstvenu obaveštajnu odbranu“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nijedna obaveštajna služba nije potvrdila vlasništvo nad video-snimkom, a BIA je sama negirala da stoji iza operacije.

Interesantan tajming objave video-snimka

Vučić je rekao da je susret koji je prikazan na video-snimku održan u decembru 2018. godine, dodajući da BIA ima dokaze o najmanje deset drugih kontakata iz tri izvora.

„Uveren sam da odnosi između Rusije i Srbije imaju karakter bratstva, partnerstva i saveza, i da na njih ništa ne može uticati“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je odbio da spekuliše o video-snimku, rekavši da ruske vlasti još uvek „to razmatraju“.

Sumnjičavi Srbi uočili su i činjenicu da je jedan od ljudi koji je promovisao video bombu — Hristo Grozev, bugarski novinar britanskog bloga „Belingket“, koji je blizak Atlantskom savetu i britanskoj Vladi.

Video-snimak je objavljen u interesantnom tajmingu. Ne samo što se pojavio dve nedelje pre nego što Vučić treba da poseti Rusiju i da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom, već je lansiran i usled aktuelnog skandala sa oružjem, koji uključuje saradnju sa NATO-om.

Drugi bugarski novinar koji nije povezan sa „Belingketom“ nedavno je dokumentovao primerke oružja i municije napravljene u državnoj fabrici „Krušik“ u Valjevu, koje je, kako se navodi, prodano SAD i drugim zemljama NATO-a, a koje je završilo u rukama terorista DAEŠ-a i ukrajinskih snaga koje se bore u Donbasu, zaključuje RT.

 

Izvor: Espreso

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …