DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI: Obavezno uradite ovu jednu stvar (VIDEO)

Srpska pravoslavna Crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Milostivog, čuvenog po dobročinstvu.

Sveti Jovan Milostivi rođen je na Kipru u kneževskoj porodici i od detinjstva je vaspitavan kao hrišćanin. Imao je porodicu, ali su mu rano umrli i žena i deca i on je ostao sam.

Loading...

Jovan je izabran za patrijarha aleksandrijskog u vreme cara Ilarija i upravljao je Crkvom deset godina kao istinski pastir i čuvao je od neznabožaca i jeretika.

Za vreme svog desetogodišnjeg mandata u Aleksandriji najstrože je kažnjavao svaki progon jeretika i nehrišćana. Tvrdio je da će njima Bog suditi, a da mi na zemlji “moramo prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu”.

Sveštinici patrijaršije Aleksandrijske konstantno su mu zamerali što je pomagao nehrišćanima, slušajući svaki njihov problem. Predanje kaže da mu jednom došla jedna nevernica koja je tvrdila da je lažno optužena da nije devica. Iako su ga sveštenici savetovali da je ne primi, Jovan im odgovorio: “Ako ja nju ne primim, kako ću onda tražiti od Boga da posle mene primi”.

Sveti Jovan Milostivi umro je 620. godine u izgnanstvu, bežeći pod naletom Persijanaca na Vizantiju. I tada je i dalje govorio da se neprijatelju ne treba svetiti, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta: “ko tebe kamenom – ti njega hlebom”.

Njegove mošti prenete su najpre u Carigrad, potom u Budimpeštu i najzad u Presburg.

Jovana Milostivog obeležavaju sve hrišćanske crkve i smatraju ga svecom dobrote. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba da budete milostivi prema svakome ko zatraži vašu pomoć.

Izvor: vesti-online.com

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Da vam od VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE krene na bolje, izgovorite OVU MOLITVU MAJCI BOŽIJOJ

Molitva prva VAVEDЕNjU Presvete Bogorodice u hram O, Presveta Djevo, Carice nebesa i zemlje, pre …