Foto: RINA

OVO NE SLUTI NA DOBRO, ZLOSLUTNO PREDSKAZANJE U LUČANIMA: Pojavila se zmija u snegu kod Miloja, evo šta to znači

LUČANI – Dvorište Miloja Stojkovića iz dragačevskog sela Kaona juče je prvi put ove godine osvanulo pod snegom, ali to nije ono što je ranom zorom iznenadilo ovog domaćina jer u svoj toj belini ispred njegovih očiju, u decembru, zacrnela se – zmija dugačka metar i po!

“Krenuo sam da nacepam drva i kad sam se vraćao video sam je na stepeniku od kačare. U prvi mah sam pomislio da je neki kaiš ili pokidan kabal, međutim kad sam prišao imao sam šta videti. Zmija je stajala ispred mene”, priča za RINU Miloje.

Loading...

Iznenađen i uplašen, ovaj Dragačevac kaže da u svom dvorištu nikad pre nije video zmiju, pa čak ni u najvrelijim letnjim danima.

“Uzeo sam grabulje, gurnuo je i video da je živa. Izgurao sam je u sneg, nisam želeo da je ubijem, ostavio sam je tu. Međutim, vratio sam se posle nekog vremena jer nisam mogao mirno da sedim u kući znajući da mi je zmija ostala u dvorištu, a kad sam se vratio do kačera ona je bila mrtva”, rekao je Miloje.

Još ne zna da li se radi o zmiji čuvarkući ili nekoj drugoj, ali je sigurno da ova pojava nije dobar znak. “Razgovarao sam sa starijim meštanima koji kažu da ne sluti na dobro. Ovo može da nasluti na neku nesreću ili elementarnu nepogodu”, kaže Miloje.

Prema narodnom verovanju ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

Etnolog Snežana Ašanin ističe da se narod uvek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. “Pre se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvek povezivale sa nekim lošim događajima”, kaže Ašanin.

Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promenama.

“Zmije osećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen. Moguće da ju je pokrenuo i neki izvor toplote, a imajući u vidu da je bila duga i topla jesen verovatno i to može biti razlog”, izjavio je biolog Duško Brković dodajući, nakon što je video snimak iz Kaone, da je zmija koja se pojavila u Dragačevu – smuk.

Brković ističe da ova zmija nije otrovna i da služi za eliminaciju glodara, a da se u dvorištu kod Stojkovića ukočila od hladnoće jer ne može da preživi ove vremenske uslove.

Izvor: Kurir.rs/RINA

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …