SPREMA SE HAOS! Putin ne veruje Zapadu ni reč: Rusija RAZMEŠTA MOĆNE RAKETE!

Zamenik ruskog sekretara Saveta bezbednosti Mihail Popov upozorio je da NATO prebacuje trupe na rusku granicu!

Prema njegovim rečima, za dve godine broj pripadnika NATO snaga za brzu reakciju porastao je sa 25.000 na 40.000 ljudi. Popov je upozorio da vojne opasnosti koje dolaze iz SAD i NATO već predstavljaju vojnu pretnju za Rusiju.

– Pojačane taktičke grupe bataljona multinacionalnog sastava od po hiljadu vojnika raspoređene su u baltičkim državama – istakao je Popov.

Loading...

Prema rečima Popova, pored dva štaba multinacionalnih divizija koje NATO već ima, „Severoistok“ u Poljskoj i „Jugoistok“ u Rumuniji, rukovodstvo Severnoatlantskog saveza odlučilo je da formira i štab multinacionalne divizije „Sever“ u bazi danske motorizovane pešadijske divizije. Ruski vojni eksperti te najnovije poteze zapadne Alijanse tumače kao „deo strategije prinudne sile“.

Ruski vojni eksperti navode da kao odgovor na dejstva NATO Rusija jača pozicije na zapadnim pravcima – konkretno u Kalinjingradskoj oblasti. Povećava i moć Baltičke flote, a postavljaju se i novi raketni sistemi „Iskander“. Završeno je i stvaranje čvrstog radarskog polja blizu granica Rusije, što garantuje otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca.

Predsednik Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku Aleksej Puškov je isticao da širenje NATO na Istok predstavlja pretnju za Rusiju s obzirom na to da je ukupna snaga Alijanse kada je reč o konvencionalnom oružju višestruko veća od mogućnosti Rusije.

NATO svoje aktivnosti u blizini zapadnih granica Rusije naziva „obuzdavanjem ruske agresije“ iako je Moskva više puta izjavljivala da Rusija ne predstavlja pretnju ni po koga, ali i da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne za njene interese.

NATO je još lideru Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu dao usmeno obećanje da se „ni za inč neće širiti ka Istoku“, ali ga je obmanuo. Smatra se da je Gorbačov najveću grešku napravio što nije tražio pisane garancije za to. Uprkos tome što zvaničnici NATO-a tvrde da je ta priča o neširenju Alijanse na Istok mit, o tome postoje čak i dokazi među arhiviranim materijalima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u SAD.

Dve vojne sile su još 1997. u Parizu potpisale Osnivački akt Rusija–NATO, kojim se Alijansa obavezala da neće razmeštati krupne vojne formacije i taktičko atomsko oružje na teritoriji novih država-članica. Drugim rečima, taj dokument zabranjuje stacioniranje značajnijih vojnih snaga u Centralnoj i Istočnoj Evropi u blizini ruskih granica.

 

Izvor: Srbija Danas/ rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *