Lako se iznervirate, nekad i opsujete, to će vas SKUPO KOŠTATI: U Srbiju stigli PROPISI SA DRAKONSKIM KAZNAMA

Za vređanje, pretnju ili nasilje, nije predviđena samo novčana kazna zatvora od 10 do 30 dana

Nema tog vozača kome neko u saobraćaju nije iskidao džigericu zbog bahaćenja. Ali umesto da mu majku majčinu ili, ne daj bože, da ga hvatate za gušu, bolje je ugristi se za jezik i izbrojati do deset, kako vas ne bi udarili po džepu. Naime, zbog psovke i uvrede, mogli biste ostati kratki i za 100.000 dinara, a zbog pretnji nasilja, možete čak i da zaglavite od 10 do 30 dana u zatvoru.

Zato vodite računa šta radite! Ako vam popuste živci, pa izgubite kontrolu, vaše ponašanje lako može da se podvede pod remećenje javnog reda i mira, a ako baš preterate, ne gine vam čak i krivična prijava. A sve to je lako dokazivo u eri pametnih telefona i kamera instaliranih u sve većem broju automobila, a i sigurnosne kamere su na svakoj većoj raskrsnici.

Loading...

– Bilo je slučajeva da je došlo do saobraćajne nezgode i sve je ukazivalo da će taj prekršaj ići u redovnom postupku, a onda dođe do svađe i tuče. Dešavalo se da čak onaj ko uopšte nije kriv za nezgodu napadne i onoga koji jeste i onda taj koji je prekršio javni red ide u skraćenom postupku pred dežurnog sudiju, jer postoji opasnost od nastavljanja i ponavljanja prekršaja, pa mu se odmah izriče kazna. A drugi vozač, koji je napravio saobraćajni prekršaj, ide po redovnom postupku i odgovara samo za za nezgodu. I dok onaj ko je kriv za nezgodu može dobiti kaznene poene ili zabranu upravljanja vozilom, ovaj drugi rizikuje zatvor – kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Tako, ako se sa nekim posvađate i vičete na javnom mestu, to vas može koštati od 5.000 do 20.000 dinara. Za psovanje, vređanje, prertnju ili vršenje nasilja, predviđena je novčana kazna od 20.000 do 100.000 dinara ili kazna zatvora od 10 do 30 dana. Ukoliko je to načinjeno u grupi, nema novčane več samo zatvorske kazne od 30 do 60 dana.

Za nepristojno, drsko ili bezobrazno ponašanje ili ugrožavanje imovine, novčana kazna je od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 sati. Ukoliko je taj prekršaj izvršen u grupi od tri ili više osoba, izriče se rad u javnom interesu od 240 do 360 sati ili zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Za izazivanje tuče predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora od 30 do 60 dana. Ako napadnutom budu nanete i telesne povrede, onda se to najčešće tretira kao krivično delo za koje je zaprećeno do pet godina zatvora.

– Nismo dobili prijave da je neko nekome u toku vožnje, recimo, kazao: „Majmune“ ili pokazao srednji prst, što se u saobraćaju dešava gotovo svakodnevno. Vozači zbog toga ne podnose prijave jedan protiv drugog. Inače, to bi se moglo podvesti pod vređanjem – navodi Marinović i dodaje:

– Imao sam u praksi slučaj da se čovek sudario sa kombijem koji je prevozio radnike i on jeste bio kriv za nezgodu, ali kad su radnici izašli sa štanglama da ga biju, pobegao je sa lica mesta. Osim što je bio kriv za nezgodu, teretili su ga i za napuštanje mesta nezgode. Kad je došao kod mene, priznao je da je kriv za nezgodu, ali je i rekao: „Verujte spasavao sam živu glavu jer su hteli da me prebiju i izlupaju mi auto“. Osuđen je samo za nezgodu – navodi predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

 

Izvor: Srbija Danas/Alo.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *